Polonya Bankalari
Unknown12/06/2013 05:43:00 PM 0 comments

Bankalar, dunyanin en buyuk karli sirketleri. Bunu Polonyada da hissediyorsunuz. Cogu dukkanin erkenden kapandigi herturlu servisi kendinizin yaptigi hizmet sektorunde bankalarin cogunda numarator basinda sizi karsilayan, isleminizi soran ve numaranizi elinize verip size musteri temsilcisine kadar eslik eden bir hostes gordugunuzde sasirmayin. Aksam saat 7 de veya cumartesi oglen acik banka gorunce de sasirmayin. Turkiye ile karsilastirdiginizda bircok fark elbetteki var. Mesela Turkiyedeki banka subelerinde oldugu gibi kimse size kredi karti satmak icin saldirmayacak, 'olsun simdi alin kart gelince kapattirirsiniz' demeyecek.
Gelelim bircok kisinin merakla bekledigi konuya. Hangi banka nakit cekimlerde masraf almiyor. Polonyada Citibank, ING bank, BNP Paribas (TEB) gorupte sevinen arkadaslar. Uzgunum ama bu bankalar da malesef komisyon aliyorlar. Citibank bu vakte kadar en mantikli secimdi fakat Denizbankin citibanki almasiyla komisyon almaya basladi onlarda. Suan sadece Unicredit is ortagi olan Yapi Kredi ve Bank Pekao nakit cekimlerde kesinti yapmiyor. Bana sorarsaniz en mantiklisi Liranizi euroya cevirip Polonyaya gelmek. Burda da Euroyu Zlote ye cevirip herhangi bir bankada hesap acabilirsiniz.


Ozellikle sehir merkezlerinde her 5 dukkandan 3 unun banka subesi olmasi sanirim sizi sasirtmayacaktir. Hemen her ulke gibi bol subeli bol bankali bir ulke Polonya. Ama tabiki major bankalar var. Bunlarin bellibaslilari Bank Pekao, Alior bank, ING bank, WBK, Nordea, Millenium, Credit Agricole, Eurobank vb.. 

Tabi bir de ATM aglari var bunlardan en buyugu Euronet hemen heryerde karsiniza cikacaktir. Bircok bankada euronet servislerini kullanmakta. Fakat kendi deneyimlerinden yola cikmak gerekirse, Polonya disi ATM karti kullandiginizda size 2 secenek sunacaktir bunlardan biri sabit kur(kur yazar ve israrla onu secmenizi yazar) digeri ise sabit olmayan belirsiz kur. Ben ne zaman sabit onerdigi kuru secsem %10 gibi bir kur farki kaybim oldu. sabit olmayan kuru tercih ediyorum genellikle. 

PKO Bank Polski ulkenin en buyuk bankasi, Bank Pekao ile isim benzerligi olsa da farkli bankalardir. Western Union servisini bulabileceginiz baslica bankalar Bank Pekao, Skok, WBK ve Bank PKO.

Kredi karti tabi ki Turkiyede ki kadar populer degil. Ama cogu magazada kredi karti geciyor. Polcard adinda genel bir pos hizmetleri var. Magazalarda genelde bu hizmetten yararlaniyor. Bazi supermarketlerde ve restaurantlarda kredi karti gecmediginden dolayi ustunuzde nakit olmadigi zaman kapida visa mastercard gibi logolar goremezseniz girmemenizi tavsiye ederim. Mesela uygun fiyatlariyla meshur Biedronka supermarketleri nakit calisiyor. Onun disinda Internetten yaptiginiz alisverislerin cogunu banka hesabinizdan havale veya eft yaparak gerceklestiriyor Polonyalilar. Yani Turkiyedeki gibi Kred karti kullanimi asiri duzeyde degil. Nakit ve hesaptan harcama yapmayi daha cok seviyorlar. 

Bazi bankalarda Ingilizce konusabilen personel bulabilirsiniz. Mesela Nordea Bank sube kapisinda "we speak English" ibaresini gorurseniz iceri rahatlikla girebilirsiniz.


Polonya banka pazarinda bir onemli aktor ise mBank. Tamamen sanal olarak islem yapan bankanin internet subesi haricinde resmi subesi bulunmuyor. Promosyon ve destek amacli Aspiro adi altinda fiziksel subeleri de bulunmakta ama buralarda herhangibir bankacilik islemi yapamiyorsunuz. Avrupada sanal bankacilik adina bircok odul alan mBank, nufusu yasli Polonyada henuz cok buyuk yer edinemese de gencler arasinda yaygin kullanim alanina sahp. Ozellikle musteriye yansittiklari masraflarin cok dusuk olmasi en buyuk tercih sebebi. 
Istatistiki bilgi olarak Polonyanin en buyuk 5 bankasi tum banka pazarinin yuzde 60ina hukmediyor. Bu 5 bankadan en buyugu Bank PKO, bunu Unicredit bunyesinde bulunan Bank Pekao, WBK, BRE Group (Multibank ve mBank) ve ING Bank Slaski takip ediyor. Onemleri kucumsenmeyecek diger bankalar ise Alior ve Getin Bank. Fakat Bank PKO son zamanlarda yaptigi local ve orta avrupadaki banlar uzerinde satin alimlarla baya dikkat cektigini soyleyebiliriz. Ayrica Forbes 2000 listesine 580.siradan giren Polonyadaki ilk firma onu enerji ve yakit firmalari takip ediyor. Listede baska bir polonya bankasi bulunmuyor. Diger taraftan Turkiyeye baktiginizda Tepeyi bankalarin isgal ettigini goreceksiniz.
Turkiyedeki buyuk bankalarin ATMleri kadar fonsksiyonel ATMleri olmasa da en azindan Polonyada sira beklemiyorsunuz :)












About The Author Polska Turka Polska Turka. Facebook and Twitter

0 comments

Post a Comment