Zapiekanka
Unknown6/08/2012 06:41:00 PM 1 comments

Polonya'dan lezzetler köşesinin bu seferki misafiri Zapiekanka. Uzun fırınlanmış çıtır baget ekmeğinin üstüne erimiş peynir, mantar, çeşit çeşit salam, mısır, soğan gibi malzemeleri olan leziz bir yiyecek Zapiekanka. Genelde bir çok fastfood restoranında bulabileceğiniz bu yemeği yahudi mahallesi Kazimierz pazar meydanında ortadaki büfelerden sıraya girip yemek daha makbuldur. Hatta reklam olacak ama Endzior isimli büfe en çok hasılatı toplayan ve en lezzetli Zapiekankayı yapan yerdir.
Annem eskiden dilim ekmeğin üzerine beyaz peynir kekik domates falan koyup fırına verirdi. Açıkçası çokta severdim. Polonya'ya ilk ziyaretimde tattığım, tabiri caizse öküz doyuran büyüklüğündeki Zapiekankayı 5 dakikada mideye indirdim. Bizim beyaz un ekmeğimizin tadında bir ekmek kullanıyorlar. Yatay bir şekilde kesincede kocaman bir parça oluşuyor. Üstüne peynir, isteğinize bağlı salam, mantar, mısır, soğan gibi şeyleri ekletiyorsunuz. Genelde taze soğan ekliyorlar en üste. Daha lezzetli oluyor. Ödemesini yaptıktan sonra solda bekliyorsunuz. Eleman sizin siparişi bağırınca camekandan siparişi alıyorsunuz. Ekmekten dökülen parçalar ziyan olmuyor. Krakow güvercinleri tetikte. Utanmasalar elinizden kapacaklar. İsteğe bağlı büfeden ketçapta sıkabilirsiniz. Çoğu insan üstüne ketçap kullanıyor. Endzior da oturmak için sadece 2 sandalye bir masa var. Hava güzelse yere oturabilirsiniz. Yoksa paket yapıp evde veya yürürken mideye indiriyorsunuz
Zapiekankayı süpermarketlerde, ve bakkalda çakkalda dondurulmuş olarak bulmakta mümkün. ısıtıyorsunuz ve hazır oluyor. Fiyat oalrak ise 5-12 zl arası değişiyor. Yani 6 lirayı geçmiyor. Ayranın eksikliğini yerken hissediyorsunuz ama napalım. :)
Half of it was in my stocmach.

We were in the line to get our yummy Zapiekanka

About The Author Polska Turka Polska Turka. Facebook and Twitter

1 comment: