Gdansk Gezisi
Unknown5/04/2014 11:04:00 PM 0 comments

Polonyaya geldigimden beri Gdański gormek istiyordum. 1-2 Mayis tatilini firsat bilerek ve PKP nin Biletomania kampanyasindan faydalanarak gayet ucuz gidis ve donus biletlerimizi aldik. Fakat is yogunlugu ve yorgunlugundan gidis biletimizin Katowiceden oldugunu unuttuk ve treni kacirdik. :) Daha once bu Berlin de de basimiza gelmisti. Umarim birdaha tekrarlamayiz :) Ama bu bizi yildirmadi. Sabah 5te Krakowdan Gdanska giden trene bilet aldik ama koltuksuz. Varsovaya kadar bos koltuk vardi ama Varsovadan Gdanska brcok yolcu gibi koridorda seyahat etmek durumunda kaldik. 9 bucuk saatlik yorucu yolculugun ardindan Gdansk bizi sert ve soguk bir ruzgarla karsiladi. Kalacagimiz yere yerlesip sehir merkezine gtmeyi ve guzel bir restaurant bulmayi planliyorduk fakat 1 Mayis tatil oldugu icin bir cok restorantta personal izinliymis ve cok sira vardi. Neyse ki Master Chef finalisti birsinin restorantininda yer bulabildik. Karnimizi doyurduktan sonra Długi Targ dedikleri trafige kapali caddeyi gezdik.
Gdansk Wisla nin kollari olan nehirler ve kanallar uzerine kurulu tarihi dokusunu cok iyi korumus oldukca karakteristik bir sehir. Nufusu yaklasik 500bin olan sehir Troj Miasto (3 Sehir) in en buyugu. Euro 2012 evsahipligi sirasinda ve oncesinde kuskusuz yatirimlar yapilmis. Mesela ozellikle Varsova Gdansk arasi tum istasyonlar yenilenmis ve raylar yenilenmis. Sehrin yeni stadi PGE Arena Lechia Gdansk takiminin maclarinin oynandigi yer. Sehirde bir de Lech Walesa havalimani var. Ozellikle Ryanairin yogun kullandigi bir havalimani.
Bircok Polonya sehri gibi Rynek yerine Gdanskin en hareketli yeri uzun carsi anlamina gelen Długi Targ caddesi. Birbirinden guzel binalarin dizildigi cadde uzerinde agirlikli restaurant ve kafeler var. Girisinde ve sonunda Green Gate ve Golden Gate olmak uzere iki kapi var. Daha dogrusu nehirlere cikan cogu sokak bir kapi ile nehirlere baglaniyor. Yine bu cadde uzerinde biraz da genis bir meydanda turislerin ilgisini ceken havuzlu Neptun heykeli bulunmakta. Baltik enizinden cikn Amber (Kehribar tasi) ile yapilmis taki ve aksesuarlari heryerde goruyorsunuz. Ama fiyatlari cok uygun degildi. Ilk gun cok ruzgarli ve soguk oldugu icin pek tadina vara vara gezemedik.
Długi Targ
 Evimizin guzel manzarasinda lokal bir marka olan Amber brewery biralarimizi yudumlarken yarin icin planlarimizi hazirliyorduk. Bu kadar kuzeye gitmisken denize gitmemek olmaz heralde. Evin onunden gecen tramway ile plaja gidiliyormus. Son durak Stogi Plaża. Koruluk alanin hemen ardindan baslayan devasa plaj da az da olsa ziyaretci vardi. Havada bulut yoktu ama ruzgar etkisini hissettiyordu ve surekli bir dalga vardi. ben ayakkabilari cikarip suya ayak sokarak sezonu actim :) Gercegi gecen sene bu zamanlarda Cesme de yuzerek actik sezonu ama napalim :)


Plajda ve cevresinde herhangibir yapi yok. Cay bahcesi, apartman gecekondu hotel gibi. Tabi bunlar bizim pek alisik oldugumuz seyler degil. Plajda uzanip ailesiyle sevgilisiyle oturanlar az da olsa vardi. Plajda uzun yuruyusun ardindan tramvay duragina yakin bir yerde bir restaurant bulduk. Baltik denizinden cikan Dorsz baliklari varmis onu denedik. Turkcesi Morina baligi. Tavada sosa bulayip hazirlamislar. 100 grami 7 zl. Tadi gayet guzeldi.
Plaj gezimizin ardindan Lech Walesa nin direnisi baslattigi ve Komunizim ile baglarin kopmasina sebeb olan hareketin baslangic yeri olan limanlara gittin . yer altina cok guzel bir sergi-muze kurmuslar. Ayni anda maksimum 50 kisiyi agirlayabilen serginin adi Ozgurluk Yolu. Gorsel videolar fotograflar orijinal belgeler ile gercekten etkileyici bir calisma olmus. Fakat onun disinda Solidarność direnis hareketinin aniti liman girisinin hemen onunde. Hayatini kaybedenlerin isimleri anit meydana kazilmis. Fakat bence anit meydanin disinda bu onemli ozgurluk hareketi icin ziyaretcilerin ilgisini cekecek bilgiler verecek daha cok kulturel yerler olmali diye dusunuyorum. Bizim gibi bircok turist etrafta limanin iclerine kadar muze aradik. Ancak mesaisi bitmis iscilerle karsilastik :) Bahsettigim sergiye e yonlendirmeler cok zayif. Buarada sergi-muzeye giris ucreti 6 zl. Muze girisinde hareket ile ilgili ingilizce ve lehce kitaplar ve diger gorsel belgeselleri temin etmek mumkun. Icerde fotograf cekmenize sanirim bir engel yok. Bizi kimse uyarmadi.



Lech Walesa Solidarnosc uyelik karti. nr 000001




 Gdansk ta ilgimi ceken bir diger sey tramwaylar. Uzun suredir yenilenmeis rayalr uzerinde giderken rollercoaster gibi yukari asagi oluyorsunuz. Bir tramway 1979 Chorzów yapmiydi. :) Bilet ucreti 3 zl.
Stogi Plaji tramway duragi

ZTM tramwayi Made in Poland

Yakin tarihi de uzak tarihi de zengin sehir Gdansk ta havanin biraz daha guzel olmasini firsat bilerek yuruyerek tarihi eski sehire yuruduk. Ilk gun firsat bulamadigimiz yerleri gorduk. Old city nin gobeginde devasa kilise Mariacki (St.Mary) ve ul Mariacki deki yapilar gorulmeye deger. Bu sokak ve paralelindeki butun sokaklar Motława nehirine tarihi kapilarla cikiyor. Bunlardan biri sehrin bir diger sembolu Żuraw. Orta cagin en buyuk Vinci kabul edilen Zuraw 14. yuzyilda insa edilmis. Buradan gemileri yukluyorlarmis. Siyaha yakin ahsap bu yapi gercekten cok etkiliyici. Belirli saatlerde ziyarete acik Zurawin icini gezip goremedik.
Motława nehri boyunca(Długie Podrezeze) biraz daha luks ve pahali restoranlara rastliyorsunuz. Daha cok Alman turistlerin buralara ilgi gosterdiklerini farkediyorsunuz. Nehir uzerinde tekne icinde balik restaurantlarina rastlamak mumkun. Tabi balik yemek istemezseniz Pierogileri de var. Nehrin Diger yakasi biraz daha sakin. Orta adacikta Denizcilik muzesi var Diger yakada Piwowarnia adinda bir Brewery restaurant var ama cok kalabalikti giremedik. Yerel bira denemek isterseniz bir diger alternatif Browar Piwna. Ici tamamen yeni yapilmis uc cesit biralari mevcut. Acik, Blonde ve Koyu bira. Ayni sekilde sisede de var. Bununla birlikte atistirmalik ozel servisleri de bulunuyor. Bira fiyati ortalama 9 zl.
Browar Piwna nin bulundugu sokak ul.Piwna. Motława nehrine cikan sokakalardan bir digeri. Burada alternatif bircok guzel restaurant ve kafe bulunmakta. Biz Friends ve Kos ta oturma firsati bulduk. Ilgililerine yine bu sokak uzerinde Oyuncak Muzesi var.

Motlawa nehrine paralel Długie Pobrezeże caddesi ve profilden Zuraw

Motława Nehri ve sol tarafta Żuraw. Krem rengi bina Denizcilik muzesi
Motlawa nehri yani Hilton Hoteli
Mariacki 
Mariacki
Sehrin en buyuk semollerinden Neptun heykeli



Motlawa nehri ile Tren istasyonunun arasinda bahsettigimiz bolgede yogun olarak restaurant ve kafeler vardi. Diger yarisi ise daha cok magazalardan olusuyor. Madison ve Forum adinda modern alisveris merkezlerinin yani sira Tarihi binalarin icine yapilmis alisveris merkezlerine de rastliyorsunuz. Mimari olarak en cok goze carpan Wielki Myłn (the Great Mill) ve Hala Targowa. 13.yuzyilda insa edilen Wielki Myłn in yanindan akan yapay bir selale var. Buralardaki magazalar daha cok butik magazalar. Besiktas carsisini bilenler icin benzer diyebiliriz. Tabi ikinci el satan yerlerde burada. Bu bolgede her sokakta konuslanmis kebabcilar dikkat cekiyor . Acikcasi Istanbulda bukadar yogun donerci varmi bilmiyorum. Ama sanirim en genis menu Kebab Star restauraninda. Yine ayni bolgede gozalici mimarileriyle Brygida ve Carmelite kiliseleri bulunuyor. Mariacki kilisesine giderken gormenizi tavsiye edecegim diger kilise ise st.Nicholas kilisesi.

Wielki Myłn

Hala Targowa AVM

Genel olarak Gdansk birkac gun gezme ile bitecek bir sehir degil. Mesela 2.Dunya savasinin basladigi Westerplatte ye gitme vaktimiz olmadi. Tarihi dokusu cok iyi korunmus bir sehir. Ulasim agi da cok iyi. 3 sehir anlamina gelen Trój Miasto Gdańsk - Sopot ve Gdynia birbirine cok yakin. Bizim bu sefer sadece Gdansk ve Sopot u gezme firsatimiz oldu. Bir sonraki yazimda Sopot ile ilgili olacak.



About The Author Polska Turka Polska Turka. Facebook and Twitter

0 comments

Post a Comment