Polonyada Kendinizi Evinizde Hissetmenin 10 Yolu
Unknown2/09/2014 11:07:00 PM 0 comments

Her ne kadar Turkiye`deyken tuketmediginiz yemekleri, yapmadiginiz seyleri hic ozlemem deseniz de memleketten uzak kalinca demlik aramaya, beyaz peynir zeytin aramaya basliyorsunuz. Yufka bulsamda borek yapmayi mi denesem diyorsunuz. Icinizdeki ascilik yetenekleri su uzerine cikarsa hic sasirmayin.
Polonya her ne kadar Almanya gibi Turkiye urunlerinin kolay kolay bulundugunu bir ulke olmasa da deneyimlerimden faydalanarak sizi ulkenizde hissetirecek urunleri nereden nasil bulacaginizi aktarmaya calisacagim.

1. Turecki Sklep. Olaya biraz bodozlama girdim ama Zielona Gora da bulunan bu online-shop ta beklediginizden fazlasini bulacaksiniz. Cay bardagindan demlik filtresine, bulgurdan sahlepe, tahin pekmezden lokuma bircok seyi bulabilirsiniz. Bamya kriziniz mi tuttu, sarma nasil sarilir hicbir fikriniz yok ama yaprak olsa en azindan denerim mi diyorsunuz, tatsiz tuzsuz ispanya zeytinindan gina geldi diyorsaniz, Dilmah cay ice ice bir haloldum nerede bizim rize cayi mi diyorsunuz? Demeyin, www.tureckisklep.pl e girerek bircok urunu satin alabilirsiniz. Kargo ve posta dahil bircok gonderim sekli ile hizli bir sekilde ulastiriyorlar. Sitenin Turkce ve Ingilizce versiyonu olmamasi bir handikap ama biraz dolasinca cozuyorsunuz.


2. Biliyorum Polonyada yasayanlarin en buyuk derdi Beyaz Peynir, Yunan feta peyniri ile bir sure idare etsem de sonunda Kaufland da aradigim kani buldum. Mleczne Smaki Swiata markasi adi altinda Peyniri altmarkasi ile beyaz peynir bulabilirsiniz. Sanirim Makrolardada bulunuyormus ama ben denk gelmedim. Ama Kaufland ta koli koli var. Tabi Ezine peyniri gibi degil ama damak tadiniza hitap edecegini tahmin ediyorum. Ayni marka ile birlikte Ayran da var. Benim Polonyada ictigim en iyi Ayran. Denemenizi tavsiye ederim.
Efes Pilsen 4-pack 

3. Alma diye Istanbul`daki macrocenter ayarinda hafiften luks bir supermarket var. Krakow da baya bir yaygin. Burada Koska urunleri mevcut helva pismaniye. Efes Pilsener de bulabilirsiniz. alma24.pl adresinden eve teslim e yapiyorlar.

4. Her ne kadar Polonya alkol acisindan zengin bir ulke olsa da insan raki keyfini ozluyor bazen. Hele bide kendinize meze hazirlayabilirseniz yanina bide Brezilyadan ithal kavun youtube dan raki muziklerini de aratti mi guzel bir aksam gecirebilirsiniz. Iyi de votka memleketinde rakiyi nereden bulacaz. Biz sizin yerinize aradik bulduk. Makro supermarketleri. Toptancilara isyeri sahiplerine uyelik sistemiyle hizmet veren bir market. Kartsiz almiyorlar iceri. Ama cevrenizde mutlaka karti olan birileri vardir. Alkol bolumunde Yeni Rakinizi bulabilirsiniz. Fiyati 72 zl. Evet biraz pahali ama Turkiyeyle yni fiyata denk geliyor.
Raki Keyfi, Su Erikli olaydi iyiydi.
5. Kestane buralarda pek bilinen yenen birsey degil. Taksimde sokak basi denk geldiginiz kestanecileri ozler mi oldunuz. Evde firininiz var mi? O zaman sizi Polonyanin en buyuk marketlerinden biri olan Tesco ve Carrefour a davet ediyorum. Fiyati cok ta pahali degil.


Selgros yufkasindan peynirli Borek
6. Binlerce Polonya Alman Cek birasinin icinde kaciniz Efes icmek ister bilmiyorum ama Caniniz cekerse bulmak cok ta zor degil. Rusya uretimi Efes acikca konusmak gerekirse Turkiyede uretilenden daha lezzetli. Selgros isimli supermarketten temin ettik ayrica Selgros ta Yufka da bulabilirseniz bunu da arti parantez olarak belirteyim. Bunun disinda Makro Alma Auchan gibi marketlerde bulabileceginiz gibi bizim mahallenin marketi Polo da da var hemde en ucuz orada. 3,20 zl sisesi. Diger buyuk marketlerde 4 zl altinda gormedim.


7. Krakow da yasiyorsaniz bir onceki yazimda bahsettigim Stary Kleparz i mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Pazar atmosferini yasayacaginiz bu yerde ozellikle her turlu baharati uygun fiyata bulmaniz mumkun. Biliyorum Kamis ve Prymat baharatlari gormek artik sizi daraltiyor. Baharatin paketinin icinde ne oldugunu rengini gormek istiyorsunuz. O zaman Stary Kleparz sizin icin bicilmis kaftan. Bunun disinda cok guzel bir zeytin standi var. Fiyatlar biraz tuzlu ama zeytinler cok lezzetli bizim ege zeytinelrini aratmiyor. Yunanistandan getirtiyorlarmis. Ozellikle ici badem dolmali olani tavsiye ederim. Ayrica her cesit peynirin fiyati ayni. karma paket yaptirabilirsiniz. Ayni cocuklar humus ve enginar da satiyorlar. Biraz muhabbet ettik sonra ogrendik ki paket olarak da yolluyolarmis. Size amme hizmeti olarak adresi veriyorum. oliwkietc@gmail.com . Peynir standlarina gittiginizde bol bol beyaz peynir goreceksiniz sasirmayin. Bundz diye bir peynir var begenme ihtimaliniz yuksek. Corekotlu dan aldim benim hosuma gitti. Tuzu biraz az geldi ama olsun. Tel peynir aldik bir de. Onu tavsiye ederim. Benim cok hosuma gitti. Bunlarin disinda koy urunu bir cok gida urununu bulabileceginiz Stary Kleparz Tren istasyinuna ve Rynek e cok yakin. fakat 12 den evvel gitmenizi tavsiye ederim.


8. Hep yemek degil birazda giyim kusam dersek. Katowice civarinda ikamet edenlere LcWaikiki nin bir magazasi oldugunu soyleyebilirim. Fiyatlar gayet uygun. Genis bir magaza. Silesia City Center isimli AVM nin ortasinda. Turk markalarinin pek hukum surmedigi Polonyada nadir alternatiflerinden biri. Tabi bazi luks butikler de mavi jeans urunlerine denk geliyorsunuz.


9. Varsovada Turk mutfagi yemeklerinin oldugu restaurantlar, pogacalarin baklavalarin oldugu turk pastanesi, kafeler oldugunu duyuyoum ama henuz ziyaret etme firsatim olmadi. Ziyaret edince onlar icin tekrar bir guncelleme yapacagim. Onun disinda Krakow da Rynek e cok yakin Kawiarnia Lokum isimli bir kafe var. Cay, turk kahvesi, nargile, baklava gibi seyleri bulabileceginiz kafede Turkiye ile ilgili posterler ve turklerle ilgili etkinliklerin posterleride mevcut. Iste adresleri http://www.kawiarnia-lokum.pl
Kawiarnia Lokum, Turk Kahvesi

10. Auchan, zabka, biedronka, carrefour gibi marketlerde zaman zaman Eti, Ulker ve Pasabahce gibi markalara denk geliyorum ama herzaman sabit olarak bulmak mumkun degil.

Doner Kebab icin birsey yazmaya gerek var mi bilmiyorum ama pizza kadar olmasa da cok populer bir fastfood secenegi Polonyada. Hemen her yerde denk gelmeniz mumkun. Ara sokaklarda bile. Bazilarinda pide lahmacun gibi seylerde bulabiliyorsunuz. Cogunda demleme cay var. Ama restarant tipinde yemeklerin servis edildigi yerlerin olmamasi cok kotu.
Durum Doner Cay - Side Kebab Zabrze


Evinizde nargile keyfi yasamak istiyorsaniz Buszek isimli magazalari bircok sehirde bulabilirsiniz. Kaliteli urunleri var. Komur tutun nargile aksesuarlari hersey mevcut http://buszek.com/

Blogu ziyaret edenlerin dikkatini cekebilecek yerleri kesfetikce buradan sizlerle paylasmaya devam edecegim. Sizin bildiginiz ilginc yerler varsa buraya yazabilirsiniz.
Bu ne ya?
Polonya Ayrani
Helvayi hemen her markette bulmak mumkun
Dilim Karpuz


About The Author Polska Turka Polska Turka. Facebook and Twitter

0 comments

Post a Comment