- 250 g serka mascarpone
- 600 g twarogu śmietankowego
- 240 g drobnego cukru
- 6 jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 cytryny (skórka i sok)
- 80 g zeykłego cukru
- 80 g zimnego masło
Cytryny sparz, wyszoruj szczoteczką i osusz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę. Z dwóch cytryn wyciśnij sok i przecedź go. Dwa jajka wbij do metalowej miski i roztrzep widelcem. Dodaj sok z cytryny, połowę startej skórki oraz zwykły cukier i wymieszaj. Miskę ustaw na garnku z delikatnie gotującą się wodą. Drewnianą łyżką mieszaj masę, a gdy jej temperatura zacznie rosnąć, dodawaj po łyżce zimne masło, wciąż mieszając. Powinno to zająć około 10 minut. Gęstniejący sos zestaw z ognia i poczekaj, aż ostygnie.
Serek mascarpone, ser śmietankowy i pozostałą startą skórkę z cytryny miksuj 3-5 minut na niewielkich obrotach miksera na gładką masę. Dodaj drobny cukier i miksuj 3 minuty. Wbij po kolei cztery jajka i miksuj. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
Wlej masę do szczelnej tortownicy, posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ustaw na kratce na środku piekarnika, a na dolną półkę wstaw blachę z wodą (3 szklanki). Piecz 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studź 10 minut w zamkniętym piekarniku. Wyjmij i odstaw na 2-3 godziny. Zdejmij obręcz, polej sosem cytrynowym (1 cm) i odstaw na 10-15 minut.
0 comments
Post a Comment